Sisällön tarjoaa Blogger.

Synnytys pelkopotilaana

Lupailin kesän lopulla, että jaan hieman kokemuksia ja ajatuksiani synnytykseen liittyen. Synnytys on kokemuksena aika usealle naiselle - etenkin mulle - todella intiimi ja hyvin henkilökohtainen juttu, joten en aio pureutua mihinkään todella todella yksityiskohtaisiin asioihin, vaan jaan pienen pintaraapaisun mun hetkistäni. Lähinnä niitä asioita, joita voisin jakaa yleisesti ihan kenelle vaan.

synnytys pelkopotilaana


Mä olin siis pelkopotilas ja kävin muutamaan kertaan puhumassa pelkopolilla peloistani. Mun ystäväni, joka myös oli pelkopotilas, kehotti lämpimästi käymään pelkopolilla puhumassa peloista. Se oli ainakin auttanut häntä käsittelemään asiaa ja se auttoi oikeasti ihan todella paljon minuakin. 

Mikä siinä sitten pelotti? Ehkä kaikki. Se oli jännittävää, kun olit raskaana ja synnytys on luonnollisesti ihan väistämätön juttu. Mua pelotti piikit, kipu, sektiomahdollisuus, mutta myös alatiesynnytys yleisesti. Mua pelotti myös sairaala ja siellä olo ylipäätään - ja nämä kaikki ovat tietysti ihan väistämätön juttu, kun olet raskaana ja synnytät.

Mua pelotti myös se, etten tiennyt yhtään mitään siitä, miten homma synnytyksessä etenee. Pelkopolilla sain tietää alusta loppuun, kuinka ns "normaali synnytys" etenee, ihan sellaisia pieniä yksityiskohtia myöten. Kaikki synnytykset ovat tietysti erilaisia, eikä niitä voi ennustaa, mutta ne perus jutut. Sen tieto sai mut rauhallisemmaksi asian suhteen, vaikka eihän sitä tiennyt onnistuuko esimerkiksi alatiesynnytys ja eteneekö kaikki normaalisti, kuten mun tapauksessani ei esimerkiksi edennyt normaalisti, vaikka sinänsä mulla "normaali" synnytys olikin.

Lisäksi mulla olis ollut tilaisuus päästä tsekkaamaan synnytyssali, jos olisin halunnut. Sain kuitenkin muutaman linkin, jossa pääsin katsomaan videon synnytykseen valmistautumisesta, joten näin jo siinä suunnilleen millainen tila on. Jos en olisi näitä katsonut, niin olisin mitä ilmeisemmin halunnut käydä tsekkaamassa synnytyssalin ihan livenä.

pelkopotilas synnytyskokemus

Mä oon tosiaan aina pelännyt sairaaloita ja piikkejä. Nämä tiedot oli tietysti lisätty tietoihini ja kätilöt näkivät ne. Mun synnytykseni kesti kauan, ja mulla ehti olla kätilöinä niin yövuoroilaisia, aamuvuorolaisia kuin iltavuorolaisiakin. Olin todella iloinen siitä, että iltavuorolaiset olivat siinä niin sanotussa "h-hetkessä", sillä esimerkiksi ennen heitä olleet kätilöt tuntuivat vähän höseltäviltä ja paniikissa olevilta (mikä varmaan on ihan normaalia, koska olin sektiovalmiudessa), jossa itsellekin tuli tietysti ihan todella epävarma olo. Se vaikuttaa ihan todella paljon, millaiset ihmiset siinä ovat sun kanssa.

synnytys pelkopotilas kokemus


SYNNYTYKSEN JÄLKEEN HUOMATTUA

Synnyttäisin mieluummin uudelleen, kuin olisin raskaana. Näin siskoni sanoi mulle ja komppaan kyllä täysin, nyt kun oon molemmat kokenut! Tietysti kaipaan ajoittain raskaushetkeä, koska se oli niin spesiaalia. Synntys on ihan hemmetin raskas juttu, mutta jo se, että raskaus kesti pidempään ja se oli mulle ihan todella raskasta aikaa kaikkine pahoinovointineen. Joten kyllä, synnyttäisin mieluummin, kun olisin sen 9 kuukautta raskaana.

Kipu unohtuu.
Ja näin mulle sanoi melkein jokainen äitituttuni, kun kerroin heille pelosta. Luin tässä hetki sitten artikkelia, jossa äidit kertoivat synnytyksestään ja itse kivusta - he kuvailivat todella tarkasti, miltä heistä tuntui. Mä en muista kipua, muistan vaan, että en oo kokenut koskaan mitään vastaavaa ja mitään niin kipeetä.

Piikit ei tunnu
. Mua pelotti kovasti piikit, koska oon aina kärsinyt piikkikammosta. Verikokeet ovat pahimpia. Jännitin esimerkiksi epiduraalia aivan hemmetisti, koska tiedän kuinka se homma toimii.. MUTTA siinä tilanteessa ei oikeesti tunne tai tajua mitään pistoja, enkä ehtinyt edes ajatella asiaa. Halusin vaan kaikki mahdolliset piikit ja kivunlievitykset, mitä sain.

Ilokaasu ei auttanut.
Mä en huomannut mitään apua siitä. Tietty se saattoi auttaa, mutta siinä tilassa nyt tuskin tajuaa. Moni on kuulemma ilokaasun jälkeen alkanut naureskelemaan sun muuta, mutta mua ei kyllä paljoo tilanne naurattanut. Lopussa tosin mun piti lopettaa sen käyttö, sillä mulle tuli todella paha olo ja en osannut keskittyä sen kanssa hengittelyyn ja supistuksiin yhtäaikaa.

Kipu loppui kuin seinään.
 Kun vauveli oli maailmassa, kipu loppui saman tien. Olo oli tosi iloinen ja epätodellinen. En oo koskaan kokenut mitään vastaavaa, ihan uskomaton kokemus.

pelkopotilas synnytyskertomus

Iltavuorolaiset olivat tosiaan h-hetkessä mukana ja he olivat lukeneet ennen mun luo tuloa, että kyseessä on pelkopotilas. He odottivat vaikeaa tyyppiä, koska kuulemma useimmat pelkopolilta tulevat ovat todella.. noh.. pelokkaita. Mä sain kovasti kehuja, kuinka superhyvin otin ohjeet vastaan ja kuuntelin. Mä pelkäsin, pelkäsin ihan todella paljon, mutta mä myös luotan ammattilaisiin. Mulla on ihan todella kova arvostus ja luotto heitä kohtaan. Ja ehkä sen asenteen vuoksi osasin olla rentona. 

Pelkäsin ennen sairaaloita ihan älyttömästi. Mutta tästä opin, että sairaala on ihan oikeesti maailman paras paikka silloin, kun ihminen tarvii apua. Ja tiedättekö mitä? Mulla ei oo enää piikkikammoa!

Onko pelkopoli auttanut teidän synnytyspelkoanne?
Jakakaa vapaasti fiiliksiänne yleisesti synnytyksestä kommenttiboxiin, olit synnyttänyt tai et!

2 kommenttia

 1. Tää oli hurjan mielenkiintoinen postaus! Ja varmasti monet, jotka myös kokee synnytyspelkoa voi saada tästä itselleen apua<3 Hyvä että kätilöt itse synnytyksen aikana eivät enää häsänneet koko ajan, sillä ihan varmasti se heidänkin asenne ja toimintatavat vaikuttaa siihen kuinka rauhallisena itse pystyy olemaan ja ylipäätään kuinka luottavaisin mielin.

  Mä toivoisin, että vuoden päästä tähän aikaan olisin itse siinä tilanteessa, että pitäisi tuleavaa synnytystä alkaa pohtia, mutta katsotaan miten käy! Enivei, mua ei sairaala tai piikit ym. pelota eikä tällä hetkellä ajatus synnytyksestäkään muutoin kun siltä osin, että mullahan on häntäluu murtunut muutama vuosi takaperin. Mitään tietoa siitä, mihin asentoon se on luutunut ei ole, joten pelkään ihan älyttömästi että se napsahtaisi uudestaan poikki synnytyksessä.. Voihan se muutenkin mennä poikki siinä, mutta vissiin toi aiempi murtuma edesauttaa sitä, jos se ei jousta tarpeeksi tai on just ihan väärin luutunut. Mutta turha sitä on etukäteen toisaalta murehtia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että luit postausta mielenkiinnolla, kiitos :) <3 Toivottavasti tästä jokin hyöty on, jos tänne eksyy pelkosynnyttäjä lukemaan :) Oij aivan ihana kuulla, että siellä on tuollaisia haaveita vuoden päähän <3 Tuo häntäluun murtuma saa varmasti miettimään asioita ja synnytystä. Enpä ole koskaan kuullutkaan, että se saattaisi ehkä jollain tapaa vaikuttaa! Sekin asia varmasti selviää ajallaan, ja sen suhteen aina toivotaan parhainta ;)

   Poista