Sisällön tarjoaa Blogger.

6 x Berliinin nähtävyydet

Oikein ihanaa tammikuista tiistaita! Nyt olisi luvassa mun lemppari postausta Berliinistä, nimittäin ne nähtävyydet ja vierailun arvoiset paikat, joissa ennätimme käymään. Mä en sen suuremmin osaa kertoa näistä, joten tää ei siis mitenkään vinkkipainotteinen postaus todellakaan ole. Haluan vain kertoa ja näyttää, mitä me nähtiin ja mitä tunsin!

Meillä oli tosiaan kaksi kokonaista päivää Berliinissä. Saapumispäivänämme oli todella hyvä keli, pilvistä, mutta tuuli kylmästi. Sinä päivänä emme kierrelleet nähtävyyksiä nyt sinänsä lainkaan, tietysti näimme Berliinin tuomiokirkon sekä korkealle kohoavan tv-tornin.


Ensimmäinen kokonainen päivä oli säänsä puolesta aika ikävä. Se oli vielä päivä, jona kiersimme Holocaust memorialin kautta Brandenburgin portille - satoi vettä sen koko kiertelyn ajan. Sitten eksyimme Postadamer Platzilla yhteen pienehköön ostoskeskukseen sadetta pitämään hetkeksi ja hotellin kautta menimme viettämään aikaa Mall of Berliniin. Vesisadetta oli luvattu koko päiväksi, joten siellä Brandenburgin torilla ihmetellessä päätettiin, että nyt riitti tämä sateessa käppäily ja lähdetään ostarille, vaikka olisimme halunneet päivän kierrellä ihan ulkosalla. Loppupäivä kauppoja kierrellen ja valtavaa ostaria ihaillen meni rattoisasti, likomärkänä ulkona kävellen ei taas olisi mennyt.

holocaust memorial berlin germany
holocaust memorial berliini saksa

Holocaust memorial
Holokausti on siis Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, minkä halusin kaikesta kauheudesta huolimatta päästä näkemään. Tiesin kyllä, että tämä muistomerkki herättää ikäviä tunteita ja ahdistusta, kun paikan päälle pääsee. Muistan hyvin kun muutamia vuosia sitten New Yorkissa World Trade Centerin muistomerkki teki samanmoiset fiiliksen ja arvasin, että tämä ei eroa siitä lainkaan.

Muistomerkki muodostuu 2 711:sta, tismalleen samankokoisesta paadesta, joiden korkeus vaihtelee. Se on kyllä melkoinen labyrintti, jos sinne lähtee väleihin kiertelemään. Me pysyimme sen sijaan ihan reunalla. Alueella on myös maanalainen halli, jossa on siitä kaikesta kertova näyttely. Me ei käyty siinä näyttelyssä, sillä tämä sai jo muutenkin ikävän tunteen.

Täällä osa ei tajua kunnioittaa, vaan hyppii ja kekkuloi ties missä väliköissä, istuu paasien päälle ja pitää kovaa meteliä. Minä itse sen sijaan menin tämän nähdessä oikeasti hiljaiseksi, paikka on vaikuttavan näköinen. Jokaisen pitäisi muistaa, että tämä on muistomerkki, eikä mikään leikkipaikka.

brandenburgin portti berliini saksa
brandenburg tor

Brandenburgin portti
Yksi ehkä upeimmista porteista, mitä olen tähän asti elämäni aikana nähnyt. Brandenburgin portti onkin ehkä Berliinin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä ja minäkin listasin tämän varmaan ensimmäisenä niihin must see- paikkoihin, kun reissumme varmistui. Olisi ollut kiva käppäillä vähän kauemmas portista sitä leveää katua pitkin, mutta vesisade ajoi meidät sisätiloihin melko nopeasti. Myös iltavalaistus olisi kuulemma upea nähdä, mutta ehkä se jää ensikertaan ja toivottavasti kesään, jos vielä Berliiniin eksyy.

checkpoint charlie berlin germany
checkpoint charlie berliini saksa

Checkpoint Charlie 
Kyseessä on siis yksi Länsi- ja Itä-Berliinin rajanylityspaikka. Tämä on Berliinin muurin lisäksi yksi tärkein Berliinin jaon merkki, mitä on jätetty ja suosittelen kävelemään tämän kautta, vaikkei se sen kummemmalta ehkä kuulosta ja näytä. Meidän hotelli olikin ihan tämän vieressä, joten me kävelimme usein tämän vierestä. Jos muistan oikein, niin luin jostain, että tämän lähettyvillä on myös joku museo, jossa on juttua Berliinin jaosta, mutten sen kummemmin oo ottanut siitä selvää.


Toisena päivänä oli sitten onneksi parempi päivä säänsä puolesta. Olimme aamulla suuntaamassa heti varhain Tv-Toweriin, mutta meille vinkattiin ettemme tulisi näkemään mitään, koska sumua oli paljon. Lähdimmekin sitten suunnistamaan Berliinin muuria kohti. Sieltä me sitten kipitimme takaisin Alexander Platzille, keli oli kirkastunut ja aurinkokin pilkisti välillä, joten nyt pääsimme ylös asti. Wow.

east side gallery berliini saksa
spree joki berliini saksa

East Side Gallery - Berliinin muuri
Me ei oikein aluksi ymmärretty mistä pääsee näkemään tämän yhden Berliinin historian merkittävimmän nähtävyyden, mutta googletin loppujen lopuksi East Side Galleryn googlemapsista, koska se oli kuulemma suosituin ja pisin pätkä murretusta Berliinin muurista, mitä oli vielä jäljellä. Lähdettiin sitä kohti kävellen. Edelliseen päivään verrattuna ilma oli todella hyvä, pilvistä mutta viileää. Lisäksi olin edellisenä iltana löytänyt viimein just tuon lämpimän teddytakin, jota olin etsinyt kissojen ja koirien kanssa ihan kotoakin ja halusin sen nimenomaan Berliiniin, koska se oli pitkä ja lämmin.

Anyway muodista viis, päädyttiinkin muurille, joka toimii siis ulkoilmagalleriana ja on täynnä erilaisia taidemaalauksia - ne olivat aivan upeita, osa tosin hyvinkin ahdistavia ja herätti oikeasti ahdistusta ja erilaisia tunteita. Käveltiin koko pätkä, joka siis oli 1,3 kilometriä pitkä. Välissä nähtiin myös muurin toisella puolella virtaava Spreejoki, mahtavat maisemat oli kyllä!

tv tower berlin germany
best view of berlin tv tower

Tv-Tower
Mua ahdistaa myös välillä näissä korkeissa näköalapaikoissa, liekkö mullakin joku lievä korkeanpaikan kammo. Hissiin päästessä mua jännitti ja pelotti, mitä jos tää katkeaa keskeltä just kun ollaan hississä? Ylhäällä mua pelotti myös, että torni katkeaa ja me kaadutaan, nähdään vaan kun lähestytään maata ja siinä se olisi. Hyi olkoon.

Kyseessä on siis Euroopan neljänneksi korkein rakennus, joka on siis about 368 metriä korkea ja se sijaitsee siis Alexander Platzilla. Huipulle hinta taisi olla abouttiarallaa parikymppiä tai sitä luokkaa, me menimme vain näköalatasanteelle. Torniin pääsee joko syömään tai ihan vain näköalapaikalle ihastelemaan. Tornissa huipulle päästyä on tosiaan näköalatasanne, jossa on palvelee kuitenkin baari. Samalta tasolta menee raput vielä yläkertaan, jossa tosiaan pääsee ruokailemaan pyörivään ravintolaan, mutta huomioikaa että pöytävaraus on vissiin pakollinen.

Alhaalla mun fiilis oli taas turvallinen. Mua pelottaa näissä korkeissa torneissa, mutta silti nää on sellaisia mitä odotan eniten, sillä ma vaan rakastan nähdä kaupungit yläilmoista, vaikka ne pelottaakin vietävästi. Sama juttu oli silloin Empire State Buildingissa New Yorkissa, aij että mä odotin sitä, mutta ylhäällä olin koko ajan varpaillaan ja jännitti.

berliinin tuomiokirkko
berliner dom berlini saksa

Berliner dom
Berliinin tuomiokirkko on melko vaikuttavan näköinen niin ulkoa kuin sisältäkin. Meidän oli tarkoitus vain käydä ihailemassa sitä ulkopuolelta, mutta eksyimmekin sinne sisälle, vaikkei sen kummemmin kirkkoihmisiä ollakaan. Sisäänpääsy oli muistaakseni abouttiarallaa 15 euroa. Se oli silti ihan käymisen arvoinen paikka ja hyvin vaikuttava tosiaan myös sisältä. Olisin ehkä voinut jättää sisällä käymisen pois, sillä emme tienneet että alakerrassa oli krypta, joka sai kyllä oikeasti ihoni kananlihalle, sillä tietysti eksyimme sinne.

tv torni berliini saksa

Katsaus kaikkiin nähtävyyksiin oli tosiaan melko pikainen. Olisi ihana jäädä tutustumaan aina ihan kunnolla historiaan sun muuhun, mutta aikaa oli tosiaan hyvin rajallisesti ja halu nähdä mahdollisimman paljon ensimmäisellä kerralla on kova. Ensikerralla haluan ehdottomasti tutustua vähän tarkemmin ja vierailla ehkä joissain museoissa. Toivon, että päädyn vielä Berliiniin kesä-aikaan, jotta pääsen Spreejoen veneristeilylle ja haluan nähdä Brandenburgin portin valaistuksen illalla.

Onko tuttuja maisemia?
Mitä te haluaisitte nähdä ja kokea Berliinissä?


Lue myös: Hurmaava Berliini , Berliinin joulumarkkinat

14 kommenttia

 1. Oi vitsi miten ihanalta näyttää kaikki nuo nähtävyydet, suurin osa oli tosin sellaisia joista en ole aiemmin kuullutkaan! :) Harmi vaan että ensimmäinen päivä oli sateinen ja synkkä, mutta pääasia että ootte ennättäneet kuitenkin kierrellä ja nähdä paljon :) Tiiätkö, just kun eilen kommentoin että google-tili tunnistaa mut taas niin ehei enää, taas sama hiiskatin rumba kun joudun joka kerta tunnistautumaan etten ole robotti :D argh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kiva kuulla Jenni että tykkäsit :) Mäkin kun aloin tutkimaan ekan kerran Berliiniä meidän matkan varauksen jälkeen, niin myönnän että osa tuli ihan ekaa kertaa vastaan :D Ja varmaan jäi näkemättäkin vielä jotain tärkeetä!
   Sade ei tosiaan haitannut alkuvaiheessa, mutta sitten kun housut alkoivat olla märät pidemmän matkan takia (oli meillä tosiaan sateenvarjo ja kerran käytiin glögeillä sisätiloissa) niin sitten alkoi jo vilukin iskeä, eikä ollut mukavaa. Sitä sanotaan että sateessa kävely on asennekysymys ja niinhän se alussa olikin, ei meillä ollut mitään hätää, mutta kun alkaa olla märkä ja vilu, niin ei oo enää asenteesta kiinni :'D

   Voi eii, me intoiltiin tuosta ehkä vähän liian aikaisin sitten :< Mikähän ihme siinä sun tilissä on, kun se tuollaista herjaa! :o

   Poista
 2. En oo koskaan käynyt Berliinissä ja vaikkei se kaupunkohteena ookaan sellainen, mihin ehkä ensimmäisenä lähtisin, on siellä kyllä tosi mielenkiintoisia nähtävyyksiä! Toi holokaustin muistomerkki on varmasti pysäyttävä paikka. Ja mua aina inhottaa, kun kuulee noita tarinoita kuinka ihmiset hyppii ja pomppii siellä miten sattuu.. Jotain kunnioitusta kiitos! Mutta joo ehkei kaikki vaan osaa suhtautua tollaseen samanlaisella vakavuudella kuin me tai ajatella sen tarkemmin, miten kamala tausta tonkin muistomerkin takana on. Miamissakin oli sellanen holokaustin muistomerkki, jossa luki hirveesti tarinoita siitä, mitä niillä keskitysleireillä tapahtui ja taustalla soi todella surullinen ja samaan aikaan hurjan kaunis musiikki. Jo se paikka oli mulle riittävän pysäyttävä, saati jos pääsisin joskus oikeesti käymään vaikkapa Auswitchissä tai tuolla Berliinin muistomerkin luona.

  Hurjan mielenkiintoinen postaus<3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, ei ollut mullakaan muuta kuin se, että olin pitkään halunnut joulumarkkinoille. En sen kummemmin ollut kamalan kiinnostunut Berliinistä tai Saksasta ylipäätään. Mutta sitten kun siellä kävi, niin aij että, suosittelen! Se on uskomattoman kiehtova paikka ja se nappaa kyllä mukaansa.

   Ja joo voit olla ihan oikeassa tuon suhteen, että kaikki eivät vaan osaa suhtautua nuihin juttuihin niin vakavasti kuin me. Ja uskon että se riippuu myös vahvasti ihmisestä, esimerkiksi mä oon muutenkin tosi herkkä ihminen, joten varmasti myös se vaikuttaa siihen miten tajuan ja suhtaudun näihin tilanteisiin. Musta olisi kiva käydä tuolla näyttelyssä myös lukemassa nuita tarinoita mitä säkin Miamissa olit lukenut, mutta ne tosiaan saattaisi koskettaa ihan liikaa tai jotain.. :D Esimerkiksi Auswitch saattaisi olla mulle ihan liikaa. Eräs entisessä elämässäni esimerkiksi sanoi siellä käyntinsä jälkeen, että mä en siellä pystisi olemaan - ja hän tunsi minut silloin perheen lisäksi parhaiten kuin kukaan muu :D

   Kiitoksia Linda ja ihana että postaus oli sun mielestä mielenkiintoinen, vaikken niin syvästi kertonut näistä ja näiden historiasta. Itse tykkään lukea niitä aina muiden blogeista, mutta mä oon hyvin epävarma kirjoittaja ja luulen että kertoisin kuitenkin jotain väärin :') <3

   Poista
 3. Tosi hienoja kuvia, varsinki toi ensimmäinen :3

  VastaaPoista
 4. Voi Berliini<3 Aikalailla samoissa paikoissa pyörittiin itsekin, tv-torniin ei jaksettu jonottaa, mutta mentiin läheisen, tosi korkean hotellin kattoterassille ihailemaan maisemia :) Kivoja kuvia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Tv-torniin ei onneks meillä ollut suurta jonoa, just kun mentiin niin sit tuli hirvittävä jono meidän taakse, joten oltiin aika hyvään aikaan liikenteessä näköjään :D

   Poista
 5. Tosi hyvän kunvanhan tästä postauksesta saa jo noista nähtävyyksistä ja käymisen arvoisista paikoista :) Ajateltiin Berliiniä mieheni kanssa yhdeksi kaupunkilomakohteeksi keväämmällä, sillä täältä meidän omalta lentokentältä alkaa reittilennot sinne huhtikuussa! Katsotaan mitä keksitään, mutta se nyt ainakin on yksi vaihtoehto - ja Saksassa ylipäätään olisi kiva joskus käydä :) Ihania kuvia oot napsinut tuolta reissulta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oij aivan ihana kuulla että hyvän kuvan tästä saa, kiitoksia kovasti Tuuli <3 Ja suosittelen kyllä lämpimästi Berliiniä, se on kevät aikaan varmasti aika mahtava, sillon ois varmasti mukava käydä jo sillä jokiristeilylläkin! :) Mäkin oon ruvennut miettimään jo kevään kohdetta, jos vaan mun ja miehen lomat onnistuu, mihinkähän sitä lähtis.. ;)

   Poista
 6. Olipas ihanan monipuolinen ja pitkä postaus! <3 Tätä oli tosi kiva lukea :> Mä niin tykkään, kun bloggaajat kertovat niistä paikoista, joissa käyvät, kun lähtevät jonnekin reissuun. Mua jäi kiinnostamaan tuo Holocaust Memorial, vaikka varmasti se herättäisi mussakin ahdistavia fiiliksiä. Tuon toisen kuvan perusteella paikka näyttää todella aavemaiselta, mutta sellaiselta, jonka haluaisin ehdottomasti joskus päästä näkemään ihan omin silmin! Tosi harmi kyllä, että jotkut eivät osaa käyttäytyä, vaan meluavat eivätkä ymmärrä, että kyseessä on muistomerkki... :/

  Tuo Berliinin tuomiokirkko on myös todella vaikuttavan näköinen *_* En ole itsekään sen kummempi kirkkoihminen (jos näin voi siis sanoa, hahah :'D), mutta kaikki vanhanaikaiset kirkot kiinnostavat kyllä! Täytyykin pistää nämä paikat korvan taakse, sillä Berliini on sellainen kohde, minne mun on ehdottomasti päästävä joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi <3 Mäkin tykkään kovasti matkapostauksista ja etenkin näistä nähtävyyksistä ;) Aavemaiselta se kyllä hivenen näyttikin, etenkin kun katsoi niihin paikkoihin missä ei ketään ollut, tai yksi saattoi kävellä keskellä.

   Toivottavasti pääset joskus Berliiniin näkemään niin tuon Holocaustin kuin Berliinin tuomiokirkonkin! Kirkkoihmisiä ei tosiaan olla, mutta suosittelen myös pistäytymään tuon kirkon sisuksissa ;)

   Poista
 7. Pakko myöntää, että sun postauksien myötä mun reissuinto Saksaan on kasvanut! Etenkin Berliniin 8) Tuo Holocaust memorial näyttää ihan älyttömän vaikuttavalle, oon aina halunnu päästä käymään siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että oon innostanut sua Saksaan ja etenkin tuohon Saksan ihanaan pääkaupunkiin, Berliiniin 8) Joulumarkkina-aikaan suosittelen tuota, sä voisit oikeasti tykätä <3 Vaikuttava, aavemainen, ahdistava... Löytyisi kyllä adjektiiveja, joilla voisin tuota Holocaustin muistomerkkiä kuvailla!

   Poista